Workouters-bloggen

- Allt om träning, kost och hälsa!

Hälsa

Akta dig för solen!

    2011-08-03 21:55

Oavsett om du är ute i solen och grillar, tränar, festar så är det viktigt att använda någon typ av solskyddsfaktor! Många kanske tycker att detta kan vara lite onödigt och att det endast är något man gör om man ligger på stranden. Men solen bryr sig inte vad du gör och skickar ut farliga strålar i alla fall! 

Därför är det viktigt att du använder någon sorts solskyddsfaktor oberoende utomhusaktivitet! Som alla antagligen redan vet så är det dokumenterat skadligt att sola FÖR mycket, återigen är balans en viktig ingrediens! Så se till att tänka till en extragång innan du beger dig ut på en löptur i solen! 

Om du försöker förena nytta med nöje och samtidigt bli brun på kuppen när du tränar så är det bra att peela huden innan tränings-/solningspasset. Återfukta ofta när du känner dig torr med hudlotion så att inte huden flagnar. Detta gör så att du behåller brännan längre! Och hellre små stunder varje dag än timtals av pressning få gånger! 

 

Före träning Kolla UV-indexet
Det kan vara en fördel att hålla koll på indexet från april till september så att du vet hur försiktig du bör vara i solen. Är indexet högre än 3 så måste du skydda dig. Du kan hitta dagens uv-index på SMHI's webbsida (se bild över hur det kan se ut).

Tid för träning
Solen är som starkast mellan kl. 12 och kl. 15, så om utomhusaktivitet utförs använd solskyddsfaktor, då gärna med både uva- och uvb-filter för maximal blockering av solstrålarna! En fördel är vattenfast solkräm som tillåter huden att andas i och med att man kanske svettas mycket.


Efter träning Stretcha! Och inte i solen!
Efter att ha blivit utsatt av solen i och med din träning så är det bra att inte fortsätta utsättas för den. Stretcha i skuggan!
Under träning Klädval
Fördel med kläder av tätvävda material eftersom det blockerar solstrålarna bäst. Det finns även speciella träningskläder med inbyggt solskydd! Löst åtsittande plagg är också bättre än åtsittande plagg.

Skydda huvudet
De flesta vet väl vid det här laget att ansiktet är extra känsligt för sol? Vi på Workouters har tyvärr åtskilliga gånger kommit hem efter en promenad med svedd panna! Detta undgår man lätt genom att använda en keps som skyddar ansiktet och hjässan. Overkill-kepsen har även ett nackskydd (kan visserligen vara bra för att undvika en bondbränna).

Skydda ögonen
Det är ju underbart med solglasögon på sommaren, så ha även ett par på dig om du skulle träna utomhus. Det är nämligen väldigt lätt att bli solblind, vilket man kanske inte märker med en gång utan när man kommer hem. Vid solblindhet så bildas små blåsor i hornhinnor och slemhinnor som svider, kliar och ger röda ögon.


« Gå tillbaka till alla blogginlägg

...eller lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Innehåll:

Kontrollfråga:
Vad är åtta plus två?




Inga kommentarer



Inte medlem på Workouters ännu?
» Klicka här för att registrera dig!

Är du en personlig tränare?
» Registrera dig då här som PT!

 
Annonser